With interest in people and life...
Proper and natural nutrition and care!
Η μέλισσα
Πράγματα για την μέλισσα που πολλοί αγνοούμε:
- Η μέλισσα ειναι από τα σπουδαιότερα έντομα με διττή σημασία αφενός για τον άνθρωπο, αφετέρου για τη φύση. Χάρη στη μέλισσα, λαμβάνει χώρα το 60-70% της γονιμοποίησης των φυτών ενώ, η συνεχής μείωση του πληθυσμού της, ανησυχεί τους επιστήμονες. Αυτο μεταφράζεται στο αν απειληθεί η μέλισσα, μεγάλο μέρος της ζωής του πλανήτη, τείνει να εκλείψει.
- Θεωρείται ένας από τους παλαιότερους κατοίκους του πλανήτη με ηλικία πάνω από 15 εκ χρόνων και με τον άνθρωπο να καταλαβαίνει από νωρίς την σημασία της χάρη στην προσπάθεια του να την εξημερωσει και να την εκμεταλλευτεί. Μάρτυρες στο όλο έργο είναι και οι σπηλαιογραφιες ηλικίας τουλάχιστον 8000 ετών ικανές να απεικονίζουν τον άνθρωπο να προσπαθεί να εξάγει μέλι από μελίσσι.
- Αν και παλαιός κάτοικος, εντούτοις , δεν υπήρχε στην Αμερική καθώς την έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι άποικοι. Αργότερα όμως εξελίχθηκαν, και αυτη τη στιγμή υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες. Κάθε μια από τις οποίες έχει μερικές φυλές. Πρώτη ομάδα ειναι οι μέλισσες της ανατολικής Ασίας με εκπρόσωπο την ινδική. Δεύτερη ομάδα η αφρικανική και τρίτη ομάδα η ευρωπαϊκή με πάνω από 10 φυλές. Ως πιο γνωστές θεωρούμε την ιταλική (Ligustica) την γιουγκουσλάβικη (Carnica), ενώ για την Ελλάδα, η πιο διαδεδομένη ντόπια φυλή είναι η Cecropia -από τον μυθικό Αθηναίο βασιλιά Κέκροπα- στην κεντρική Ελλάδα, η Adami -από τον Βενεδικτίνο μοναχό Αδελφό Αδάμ- ενώ στη νότια-νησιωτική Ελλάδα βρίσκεται η Macedonica με χώρο επικράτειας τη Μακεδονία και τη Θράκη.
- Οι μέλισσες δεν αναγνωρίζουν το χρωμα κόκκινο.
- Οι μέλισσες παρουσιάζουν σαφή ιεράρχηση και ζουν σε μεγάλες οικογένειες μεσα στο μελίσσι με αρχηγό την ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ , η οποία ειναι μόνο μια για κάθε μελίσσι με κυριο στόχο να γεννά μόνο αυγα. Η βασίλισσα γονιμοποιηται μόνο μια φορά από τους κυφηνες (10% της κυψέλης) και γεννά περί τα 1500 αυγά, κάθε μέρα συνεχόμενα, από δυο, έως πέντε έτη. Στόχος της ειναι να μεγαλώσει το μελίσσι.
- Οι εργάτριες ειναι όλες στείρες ενώ, κάθε μια έχει καθήκοντα τα οποία αλλάζουν καθώς μεγαλώνει. Επιπλέον δεν ζουν πάνω από 5 εβδομάδες τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ 6 μήνες ειναι το μέγιστο όριο για τους χειμερινούς.
- Οι μέλισσες παράγουν μέλι , βασιλικό πολτό και κερί ενώ τους ανατίθενται εργασίες με γνωμονα την ηλικία τους.
- Επίσης γνωρίζουν το ότι η γη ειναι στρογγυλή και υπολογίζουν μοίρες.
- 28 γραμμάρια μέλι ειναι αρκετά ώστε μια μελίσσα να πραγματοποιήσει πτήση γύρω από τον πλανήτη ενώ πετούν με ταχύτητα 30χλμ/ώρα. Για να βρουν τροφή μπορει να διανύσουν απόσταση ακτίνας 3-4 χλμ., ενώ σε περιόδους έλλειψης η απόσταση μπορει να φτάσει και τα 8 χλμ.!
- Στο ταξίδι της επισκέπτεται περίπου 50-100 λουλούδια ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα είδος χορού και τα φτερά τους ανεβοκατεβαίνουν περίπου 11.400 φορές το λεπτό.
- Για την παραγωγη ενος κιλού μελιού χρειάζονται 4-5 κιλά νέκταρ ενώ για την παραγωγη 1γρ νέκταρ απαιτηται η αδιάκοπη εργασία 3 ημερών. Τέλος 8 κιλά μέλι πρέπει να φάει η μελίσσα για να παράγει μόλις 1 κιλό κερί!
- Η μελίσσα χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματος της εργαζόμενη 15 ημέρες για να παράγει κερί, ενώ, 22 περίπου Kg γύρης και 70 Kg μελι ειναι η ετήσια διατροφική ανάγκη ενος μελισσιού και για τη συλλογή αυτών των ποσοτήτων πραγματοποιούνται κατα τη διάρκεια του έτους ένα εκατομμύριο πτήσεις γυρεοσυλλεκτριών που αντίστοιχει με τέσσερα εκατομμύρια ταξίδια νεκταροσυλλεκτριών μελισσών!
- Το εξάγωνο σχήμα των κελιών της κηρηθρας αξιοποιεί τον διαθέσιμο χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με ταυτοχρονη οικονομία υλικού, χωρητικότητας και σταθερότητας!
- Το αιμα της μέλισσας ειναι ψυχρό, ενώ εχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν το θάνατο της βασίλισσας τους μέσω της όσφρησης τους.
- Αν αλλάξει η βασίλισσα θα αλλάξει αυτόματα η προσωπικότητα και η συμπεριφορά της αποικίας του μελισσιού.
- Τα είδη των μελισσών ξεπερνούν τα 12.000.
- Το μέλι παράγεται για περισσότερα από 150 χρονια.
- Οι εργάτες μέλισσες αν και μικρότερες , κάνουν την περισσότερη δουλειά, ενώ οι κυφηνες δεν εχουν κεντρί. Αν δεν γονιμοποιήσουν την βασίλισσα , αμέσως θανατώνονται αλλα και αν την γονιμοποιήσουν παλι πεθαίνουν λόγω γεννετικης κατασκευής τώρα ομως.
- Η βασίλισσα για να έχει επιτυχία πρέπει να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στην σπερματοθήκη της, και για να το πετύχει ζευγαρώνει με 8-10 κηφήνες! Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ! Τα γονιμοποιημένα ωάρια γίνονται εργάτριες ή βασίλισσες και τα αγονιμοποιητα κυφηνες.
- Οι εργάτριες είναι σεξουαλικά υπανάπτυκτες θηλυκές μέλισσες.
- Οι μέλισσες ειναι από τα φιλικότερα πλάσματα στον πλανήτη αφού δεν αναγνωρίζουν το μελισσοκόμο τους πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος γνωρίζει την τέχνη της μελισσοκομίας, μπορεί να ανοίξει οποιαδήποτε κυψέλη, χωρίς αυτες να εναντιωθούν. Ακόμη και στις κυψέλες υπάρχουν οι εργασιομανείς και οι κοπανατζήδες οπως οι κηφήνες. Βάση ερευνών διαπιστωθηκαν άλλες μέλισσες πιο τολμηρές και άλλες λιγότερο ενώ οι ταραγμένες μέλισσες μπορεί να είναι λίγο απαισιόδοξες, δείχνοντας σε κάποιο βαθμό ότι μπορούν να έχουν κάποια συναισθήματα. Με εγκέφαλο μεγέθους ενος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη, ενώ δεν κατευθύνονται μόνο απο το ένστικτό τους. Τέλος αποδεικνύονται οι πιο οικονομικοί οικοδόμοι διαπλανητικα με τις κηρήθρες να χρησιμοποιούν το ελάχιστο ποσοστό σε κερί απεικονίζοντας ένα τέλειο εξάγωνο!
- Χάρη στις μέλισσες δημιουργούνται θέσεις εργασίας αφού γονιμοποιούν το 80% των καλλιεργειών που επικονιάζονται απο τα έντομα, δηλαδή καλλιέργειες αξίας πάνω απο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥπΟικ των ΗΠΑ.
- Η τοξίνη μελιττίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο της μέλισσας παρέχει προστασία κατά του ιού HIV ενώ το τσίμπημα της απαλύνει τον πόνο που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Η μέλισσα καθώς αλλάζει χώρους εργασίας, αλλάζει και την χημεία του εγκεφάλου της.
- Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την προπολη για να κλείνουν τρύπες, χαραμάδες και να απολυμαίνουν την κυψέλη τους, ενω η ιδια χρησιμοποιείται απο τους ανθρώπους για να καταπολεμήσουν βακτήρια, ιούς και μύκητες με θεαματικά αποτελέσματα στην θεραπεία του αναπνευστικού συστήματος ενώ μπορεί να ανακουφίσει απο ωτίτιδες παρεχοντας ταυτόχρονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συνάμα αντικαρκινική δράση.
- Η μελίσσα έχει γιορτή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, στις 20 Μαΐου.